petek, 28. november 2008

Optimizacija spletnih strani

Spletna stran z odlično grafično podobo, funkcionalnostjo, izvrstnimi animacijami... še ni zagotovilo, da bodo obiskovalci spletno stran sploh našli, kaj šele, da bi preko takšne strani lahko računali na kakšno naročilo kupcev.

Imamo lepo spletno stran, nimamo pa obiskovalcev. Kaj sedaj?

V prvem koraku je spletno stran potrebno nekje objaviti, da jo bodo morebitni uporabniki lahko našli. Ker je malo verjetno, da si bo kdo zapomnil naš spletni naslov, je spletno stran potrebno vpisati v iskalnike in imenike. Tukaj pa se zgodba šele začne...

Optimizacija spletne strani pomeni, da našo spletno stran naredimo iskalnikom (predvsem pa uporabnikom) prijazno. Optimizacija strani je proces, pri katerem ne moremo pričakovati rezultatov čez noč. Iskalniki delujejo po svojih algoritmih in naša naloga ni, da jih "prinašamo okrog", ampak da pripravimo spletno stran tako, da bo iskalnikom in (še pomembneje) uporabnikom prijazna.

Najbrž že poznate besede, kot so meta oznake, ključne besede... To je le osnova za optimizirano spletno stran. V največji meri je uspeh pozicije naše spletne strani odvisen od vsebine na spletni strani. Uporabniki namreč prihajajo na naše spletne strani po informacije, ne pa si ogledovati zapletenih animacij, slik ki se nalagajo nekaj minut, številnih povezav na strani, ki nimajo nobene zveze z vsebino naše strani...

Priprava besedila za spletno stran je lahko celo težja naloga, kot sama izdelava spletne strani. Danes je t.i. internet ali spletni marketing postal prava znanost. Namreč uporaba ključnih besed znotraj smiselnega teksta, pravilna hierarhija html tagov in povezav, oblikovanje menijev in drugih funkcionalnosti spletne strani zahteva dobro poznavanje spletnega oblikovanja, programiranja in spletnega marketinga.

"Stoj za tem kar delaš in ne dajaj garancij za tisto, česar ne moreš narediti"

Tako bi lahko rekli za garancijo pojavljanja spletne strani v določenih iskalnikih na "top pozicijah". Poglejmo preprost primer:

Predstavljajmo si, da 20 podjetij z enako dejavnostjo (npr. servis računalnikov) plača za optimizacijo spletne strani. Imamo 20 optimiziranih strani, iskalnik jih pa prikaže samo 10 na prvi strani. Kako torej garantirati, da bo optimizirana stran na prvem mestu?

V našem podjetju takšnih garancij ne dajemo! Lahko pa garantiramo, da bomo naredili vse, kar je potrebno za dobro optimizacijo Vaše spletne strani - za to uporabljamo lastne postopke in splošne standarde za web 2.0 strani, priporočila s strani domačih in tujih iskalnikov in številnih drugih virov.



Za več informacij obiščite našo spletno stran www.microsplet.si
Microsplet - optimizacija spletnih strani: www.microsplet.si/optimizacija-strani/

Nekaj virov za optimizacijo strani:
raziskovalec.com - vpis v domače in tuje iskalnike in imenike
iskalniki.com - vpis v domače in tuje iskalnike in imenike
seochat.com - spletna stran, namenjena optimizaciji strani (v angl.)